Hrady.cz
Tvrz, ze které zbyly pouze náznaky a obranný příkop. Místo je trochu stranou turistických cest a nedaleko zbořeného kostela Nejsvětější Trojice.
Valy
Zarostlé valy s příkopem
Graficke pismenko Zaniklá zřícenina tvrze sloužila jako ochrana staré obchodní cesty, zaniklé vesnice a nedalekého kostelíka Nejsvětější Trojice (dnes již zbořeného). Ke zřícenině tvrze Trojaň (německy Trojas) se dostaneme pěšky z obce Světlík po zelené turistické trase odbočením ze silnice na východní straně obce. Za rybníkem odbočíme doleva po cestě přes louku (stará úvozová cesta je neprůchodná). V lese po cca 1,7 km od Světlíku narazíme na křižovatku pěti lesních cest. Odbočíme vlevo do mírného protisvahu, po 350 m narazíme na zbylé valy hrádku Trojaň (Trojas). Blízko křižovatky cest můžeme narazit na dřevěný kříž, jde o památku na tragickou událost v 90. letech.
Petr Vaculčík, 11.7. 2006

Trojaň (Trojas)
    Jihozápadně od Krumlova jest ves Uretschlag, a nedaleko odtud v lese spatřují se poslední zbytky bývalé tvrze, jíž se říkalo česky Trojaň neb Trojany, německy Trojas. Dějiny její nelze přesně odděliti od dějin jiné tvrze řečené Trojanov neb i Trojany. Petr Pečník z Trojan, jenž se r. 1363 připomíná, pocházel bezpochyby z naší Trojaně. Petřík ze Světlíka jinak z Trojan prodal r. 1408 plat v Napajedlech klášteru panenskému v Krumlově, při čemž

A. Sedláček: Hrady zámky a tvrze Království Českého, díl 3 (Českobudějovicko), str. 94 (vyd. 1884), 10.7. 2006

Příběh o třech rytířích
    Mladý myslivec ze Světlíka se procházel s puškou v polesí nedaleko tvrze Trojaň. Tu se proti němu objevili tři hezky oblečení rytíři, ale místo lidské hlavy měli na sobě hlavy havraní. Myslivec se zalekl tohoto zjevení a bez váhání vystřelil, ale minul. Rytíři dostihli rychle myslivce a zato, že na ně vystřelil, nasadili mu rovněž hlavu havrana a zmizeli v lese. Myslivec si uvědomil svou chybu, za kterou bude muset pykat, a rozhodl se snášet

Příběh byl zaznamenán díky Janě Peškové z Hamerského mlýna., 11.7. 2006

Český Krumlov  (CK)