Hrady.cz
Zbytky zdiva hradu, založeného zřejmě v pol. 14. st. Vartemberky, poté patřil po r. 1378 Škopkům z Dubé a v l. 1401–1465, kdy je uváděn naposledy, opět Vartemberkům. Patrné zbytky předhradí a jádra s valy, příkopy a zbytkem nároží paláce.
Zbytek zdiva
Graficke pismenko Skromné zbytky hradu Vartemberků z poloviny 14. století je možné nalézt poblíž stejnojmenné osady nedaleko Velkého Března u Ústí nad Labem, těsně nad cestou do Olešnice. Zachovaly se dva zbytky zdí, příkopy a val na předhradí. Hrad byl zbořen již ve století 15.
Filip Matoušek, 18.2. 2004

Varta
    Ke zřícenině se lépe lze dostat: z Ústí n.L. MHD, bus č.13, směr Svádov, Olešnice. V Olešnici z kopce, vpravo přes potok most. Za ním pár set metrů cesta do kopce, pak rovná lesní cesta. Po chvíli vpravo na nižším pahorku zmíněná zřícenina. Pár desítek metrů dál po cestě několik domů (chat? chalup?), rovněž jménem Varta.Zřicenina je-byla v okolí známa jako "tvrz".Velmi dobře znám,okolí také: oblíbená místa dětských her (ovšem pro mne již před 50

Vladimír Studený čerpáno: paměť!, 10.3. 2013

historie

Hrad byl postaven pravděpodobně pány z Vartemberka v polovině 14. století; poprvé je výslovně historickými prameny uváděn roku 1378 jako majetek Beneše Škopka z Dubé. Před rokem 1401 koupil Vartu Jan z Vartemberka a v majetku jeho rodu již hrad setrval i přes několik zástav až do svého zániku po roce 1465, v němž je naposledy uváděn. Dispozice hradu byla dvoudílná. Na jihovýchodní straně je dodnes patrné čtverhranné předhradí chráněné dvojicí

nepatrné zbytky zdí
     Ústí nad Labem  (UL)