Čertův mlýn

Dobrá voda
Mlýn měl údajně postavit r. 1850 mlynář Martin Janota, kdy skutečně vznikl, není známo. Poprvé je vyznačen v mapě ,,II. vojenské mapování - Františkovo" z let 1836-1852. Mlýn přestal fungovat zřejmě ještě před r. 1945. V r. 1957 měla být stržena střecha. Dodnes zůstaly jen části obvodového zdiva.
Čertův mlýn
Graficke pismenko Původní vesnice Senec byla zmiňována prvně v roce 1295 a rozkládala se nedaleko Plzně nad řekou Berounkou. V roce 1953 byla ves sloučena se Zručí do jedné obce s názvem Zruč (od r. 1991 Zruč-Senec). Pod vsí Senec, v místě zvaném ,,U Dobré vody", stával mlýn, z něhož je dnes jen rychle se ztrácející zřícenina. Mlýn měl vzniknout snad kolem roku 1850. Poprvé je vyznačen v mapě ,,II. vojenské mapování - Františkovo" z let 1836-1852, poté v mapě ,,III. vojenské mapování - Františko-josefské". Dále je vyznačen na ortofoto mapě (1947–1959). Mlýn přestal fungovat zřejmě ještě před rokem 1945. V roce 1957 měla být stržena střecha objektu. Dodnes zůstaly jen části obvodového zdiva a nad mlýnem trávou zarůstající bývalý rybník.

Čertův mlýn
    Mlýn měl údajně postavit v roce 1850 mlynář Martin Janota v údolí pod Sencem. Mlýnské kolo poháněla voda ze dvou rybníků nad mlýnem. U mlýna měl mlynář Janota malou zahrádku, kde pěstoval zeleninu, na kterou mu chodil srnec i s rodinou. Jednou se o tom mlynář zmínil v hospodě a uslyšel jej starý pytlák Hejret, který si na srnce počkal. Zanedlouho srnce chytil do oka a z této příhody v hospodě udělali příhodu o čertovi. Tak se již za prvního

mlýn
    vodní