zámek Ostrov

nad Ohří
V r. 1545 se připomíná zámek. R. 1650 začal Julius Jindřich sasko-lauenburský stavbu barokního zámku. Je to dvoupatrová, čtyřkřídlá stavba. Vpravo čtverhranná věž. V parku barokní letohrádek. U vchodu do parku stojí Bílý dvůr – tzv. Palác princů.
Zámek Ostrov
02/2015
Graficke pismenko Město a zámek Ostrov leží v kotlině pod masívem Klínovce na říčce Bystřici asi 5 km severozápadně od řeky Ohře. Jméno Ostrov má své geografické oprávnění, protože Bystřice protékající zde obloukem a přibírající přítok z levé strany vytváří tu skutečně jakýsi poloostrov, který byl vhodný k založení osady. Tomu odpovídá i německý název Schlackenwerth (původně Slawkenwerde), tj. Slávkův ostrov. Byl to totiž Slávek, zvaný Velký, příslušník staročeského rodu Hrabišiců, předek pánů z Oseka, který zde na začátku 13. století usadil německé kolonisty a založil na místě staršího slovanského sídliště trhovou osadu, poprvé připomínanou v r. 1207, ...

historie

Ostrov se prvně připomíná r. 1207. To zde však ještě nestálo žádné panské sídlo, pouze osada, postupně patřící různým vlastníkům. Postupně se rozrůstala a měnila v město a Přemysl Otakar II. je podřídil královské komoře. Roku 1437 se dostalo královské komorní město Ostrov s okolím do zástavního držení Šliků. Panské sídlo zde však vzniklo až při dělení šlikovského majetku po r. 1489. Tehdy ostrov získal Kašpar Šlik. Bezpečný doklad o existenci

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí hrady.cz), 26.1. 2006

popis

Zámek Ostrov byl na přelomu 15. -16.století přestavěn Kašparem Šlikem na renesanční zámek, který sloužil jako rezidence ostrovské větve hrabat Šliků.V první polovině 17.století byl zámek upraven a rozšířen Juliem Jindřichem, vévodou sasko- lauenburským.Současná podoba zámeckého areálu je výsledkem úprav prováděných v průběhu 19. a 20. století.Po roce 1918 sloužil zámek především jako sídlo české školy, poštovního úřadu, lesní správy a také zde

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)