hrad Arnoltovice

Poličná u Valašského Meziříčí
Hrad Arnoltovice v Poličné poprvé zmiňován r. 1376 avšak vnikl již dříve. Zanikl někdy mezi léty 1480 – 1504. Nedochovány žádné náznaky zdiva, jen výrazné terénní relikty.
Graficke pismenko Pozůstatky někdejšího hradu Arnoltovice se nacházejí na jižním ostrohu táhlého kopce zvaného Junákov. Pahorek na němž hrad stával je místními zván Němčíkův kopec. K místu hradu je nejsnadnější přístup z hlavní silnice přes obec Poličná u Valašského Meziříčí. Jakmile se od Meziříčí hlavní silnice přiblíží k potoku Loučka, někdy zvaném taky Bránecký potok, je nejlepší dát se přes mostek doprava a dostat se na druhou stranu potoka. Tady je možno se dát dvěma směry: doleva a pak do svahu po ulici Štěpnice, nebo doprava a směřovat ke hrádku po ulici Zápotočí, která lemuje potok. Ani jedna z těchto cest však nevede přímo k hradu. Právě mezi tyto dvě ...
Jan P. Štěpánek, J. Tichánek, 26.6. 2006

Historie hradu Arnoltovice
    Ves Arnoltovice se jmenuje již k roku 1376 a později v listině z roku 1392, kdy Jindřich z Arnoltrovic, jinak z Bělé, město Meziříčí s mlýnem z jedné strany Bečvy a z druhé tvrz a ves Arnoltovice s příslušnými vesnicemi odevzdal biskupu Mikuláši z Rýzmburka. Přídomek pánů z Arnoltovic se v písemných pramenech uvádí poměrně často. (ve formě „de Arnoltovicz“). V naší oblasti se poprvé uvádí Jiří z Arnoltovic, maršálek biskupa Jana VI. V roce

Jiří Tichánek, 25.6. 2006

Zlínský kraj