Přihlásit
Přihlášení na server
e-mail:
heslo:
Registrovat Žádost o heslo
Server hrady.cz pro Vás přináší informace již od roku 1998. Naši redaktoři pracují na kontrolách a doplňování informací po celou dobu bez nároku na odměnu. Stejně tak programování serveru bylo provedeno bez jakékoliv odměny. Pokud je pro Vás server přínosný, pomozte v udržení jeho provozu. Účet: 2206443949/6210, Děkujeme. Redakce serveru.
(PayPal)

hrad Šauenštejn
Loupežný zámek; Vysoká Lípa

Hladat na mapě
Skalní hrad

nepatrné zbytky zdí
Okres:  Děčín  (DC)
Obec: Jetřichovice
ČR
Tento skalní hrad stojí na mohutném pískovcovém bradle (340 m n. m.) asi 1 km severně od obce Vysoká Lípa a 14 km severovýchodně od Děčína.
Oldřich, 16.6. 2005

Vznik tohoto hradu je bezpečně datován na konec 14. století podle nálezu středověkého pečetidla kamenického měšťana Mikuláše. První písemná zmínka pochází z roku 1413. Hrad byl v roce 1431 marně obléhán drážďanskými střelci tři týdny. Od roku 1435 byl opěrným bodem v místní válce Vartenberků s lužickým Šestiměstím. Roku 1443 je doložen šauenštejnský hejtman Kašpar Laptic. V roce 1444 je hrad znovu obléhán vojskemvíce informacívíce ...
Oldřich Skalní hrady ......., 16.6. 2005

Hrad Šaunštejn byl postaven na strmém a táhlém skalním bloku, který je dole kompaktní, nahoře však rozeklán ve skalky propojené můstky. Uprostřed je průrva, kterou se vystupovalo po žebříku. Při vchodu je vytesána dlouhá místnost rozměrů asi 1x3 m s mnoha nápisy a letopočty z pozdější doby; za ní byla nedávno odkryta kruhová pec. Nahoře je vyhlouben čtverhran (4,5x6 m) pro hlavní věž. Částečně pod ním je místnost přístupná odvíce informacívíce ...
Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III., Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, aktualizováno, 9.1. 2011

Šauenštejn je jedním z řady skalních hradů na území Česko-saského Švýcarska, které plnily svoji funkci ve 14. a 15. století. Později se staly útulkem lapků a loupeživých rytířů a byly proto v průběhu 15. století vypáleny nebo zpustly. Vedlejší vytesaná dutina byla patrně strážnicí. Hlavní stavba na vrcholu skaliska byla dřevěná. Vedle ní se dochovala tesaná prohlubeň, která pravděpodobně sloužila jako obilní jáma. Podvíce informacívíce ...
Informační tabule u hradu, 18.6. 2012

Pověsti o Loupežáku jinak zvaném Šaunštejnu
V čase křížových výprav přišel do míst Vysoké Lípy cizí nemocný rytíř. Celé měsíce ležel v jednom statku. Když se zase uzdravil, zůstal v krajině, která se mu stále více líbila. Na skále si postavil hrad. Byl to temný, mlčenlivý muž, který si přinesl z východu velké bohatství, ale jehož svědomí nebylo ani čisté, ani klidné. Každou noc chodil dlouhými tmavými souvratěmi kolem hradu a neustále vzdychal a sténal, jakobyvíce informacívíce ...
Česká Silnice, (převzato z knihy Věnec pověstí z Děčínska - nashromáždili Rudolf Dörre a Emil Mauder), 17.7. 2002

Sklaní hrad z průběhu 14. století. V majetku Berků z Dubé jako součást vildštejnského panství. Několikrát bezúspěšně obléhán. Zanikl v druhé polovině 15. století. Po třicetileté válce sídlo švédských zběhů a lupičů, proto Loupežný zámek.