Hrady.cz
Kaple založena roku 1711 Barborou Krakowskou z Kolowrat. V roce 1783 se rozpadla a v roce 1831 obnovena. Nyní po rekonstrukci. Na východním průčelí erby Kolowratů a Vrbnů a obraz Panny Marie Loretánské. Restaurovány i fresky v interiéru kaple.
Východní pohled
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Loretánská poutní kaple se nachází v centru osady Loreta, místní části obce Týnec, při silnici procházející ve směru na Lomec. Kaple byla založena v roce 1711 Barborou Krakowskou z Kolowrat. Již v roce 1783 se prakticky rozpadla a v roce 1831 byla obnovena. V 90. letech 20. stol. byla zrekonstruována a stala se tak významnou památkou Lorety. Na východním průčelí kaple jsou erby Kolowratů a Vrbnů a obraz Panny Marie Loretánské. Byly restaurovány i fresky v interiéru kaple. Kaple je však nepřístupná.
Kaple může být výchozím bodem pro asi 1,5 km dlouhý pěší výlet ke zřícenině kaple sv. Jana Nepomuckého a zpět kolem horního a dolního vyústění štoly Loreta a bývalého loveckého zámečku.

Svatá chýše v Loretě
    Svatá chýše (Santa Casa) je označení pro údajný dům Panny Marie v Nazaretu v Palestině, který byl podle legendy na konci 13. století přenesen anděly z Nazaretu do Itálie, kde nyní stojí v bazilice v obci Loreto. Archeologické průzkumy potvrdily, že část zdiva je skutečně totožná s uvažovaným Mariiným domkem; pravděpodobně ho však nechal ve 13. stol. převézt do Itálie papež. Svatá chýše se brzy po smrti Panny Marie stala uctívanou relikvií; byla

Loretánská legenda
    Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Klatovy  ( KT)
    Loreta