Hrady.cz
Zříceniny skalního hradu ze 14. stol., založeného zřejmě pány ze Svojkova. V pol. 16. stol. za Elsniců opuštěn, v období romantismu upraven jako letohrádek při zámku. Dochoval se skalní suk se světničkami, průchodem a schody a zbytky zdiva paláce.
© Luděk Pitter 09/2007
Skalní hrad Svojkov můžete nalézt na okraji stejnojmenné obce. Při pohledu na tuto skalní nádheru zaplesá srdíčko kdejakého hradního romantika.
13.5. 2003

turistické

Není úplně triviální dostat se k hradu. Nejlépe je, pokud jedete autem, zastavit u hotelu Zámeček, jít po silnici směrem Mimoň a za rekreačním objektem uhnout doprava a obejít ho. Skalní suk s hradem je totiž přesně za tímto objektem směrem od silnice.
    Petr Šantrůček, 4.10. 2004

Historie a popis hradu
    První zmínka o hradu se v písemných pramenech objevuje v přídomku Jaroslava ze Svojkova v roce 1355, roku 1370 se dále připomíná Ješek ze Svojkova. Henslín ze Svojkova byl jedním z manů pánů z Dubé v letech 1381–89. Jeho syn Jan Kepka z Chlumu byl jedním z průvodců Mistra Jana Husa na jeho poslední cestě na sněm do Kostnice v roce 1414 a prohlásil prý tehdy před celým koncilem, že by si troufal ubránit svého Mistra celý jeden rok na svém hradě

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)