Podlouhlý pahorek tvrze nejasné historie, ukrývající se v ostrůvku stromů na okraji pole
Pohled od jihovýchodu na skupinku stromů ukrývající tvrziště
© Roman Řezáč 06/2006
Graficke pismenko Reliéfní zbytky tvrze, pojmenované po zaniklé vsi Otěhřiby, leží 750 m severo-severozápadně od konce obce Daskabát a zároveň jen 100 m jižně od dálnice Olomouc - Hranice. Přesně 2,15 km východně od něj se nachází další tvrziště, nazvané podle dnešní obce Daskabát. Je to však jen novodobý název, neboť obec vznikla až v 16.století. Situace obou tvrzišť a jejich přiřazení k zázemí a historickým pramenům je dosud nejasná. Tvrz ve své původní podobě měla podobu dvojdílného jádra, či spíše jádra a menšího předhradí, obtočeného příkopem a snad i valem. Západní díl (označený jako jádro) byl větší, podle údajů uváděných M.Plačkem měl rozměry 30 x 18 m. ...

historie

Historie místa je dosud nejasná, je to díky dvěma tvrzištím v blízkém okolí a nejasnost jejich přiřazení k pramenům a jejich zázemí. Zaniklá ves Otěhřiby byla pustá v roce 1481. Poprvé se připomínají v roce 1232, v letech 1281 – 1283 se uvádí Vran z Otěhřib. V roce 1385 se po nich píše Ctibor a po něm Sulík. Od roku 1406 patří Otěhřiby vladykům z Újezda.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 5.6. 2006

Olomouc  (OL)