Den boje za svobodu a demokracii
Zřícenina skal. hradu. Přip. r. 1431 jako maj. Beneše z Vartemberka. R. 1453 zmiň. jako manské sídlo. Brzy poté zřejmě zanikl. R. 1760 zde zřízena poustevna, fungující do r. 1773. Hrad byl zal. na strmém pískovcovém suku, od něhož získal i své jméno.
Stohánek
vstupní komín
Skalní hrad Stohánek se nachází v bývalém vojenském prostoru u Mimoně. Vezměte kolo, vydejte se do těchto končin a nebudete litovat.
28.5. 2002

Stohánek
    Od roku 1325 patřilo okolí pánům z Vartemberka a od konce 14. století k hradu Děvín. Za husitských válek kraj drželi bratři Jan, Markvart a Beneš z Vartemberka. Snad v letech 1426–27 došlo k dělení panství, při němž první dva jmenovaní si rozdělili Děvínsko a Beneš zdejší Svébořicko. Roku 1431 se připomíná jako pán ze Stohánku. Roku 1432 prodal hrad, přilehlé Svébořice a další vsi Zdeňkovi z Valdštejna. Ten měl za manželku Kateřinu, dceru Beneše

vladimír kotek , 28.2. 2010

Liberecký kraj