Hrady.cz
Původně renesanční tvrz vystavěná po r. 1541 Vintíři z Vlčkovic přestavěná v barokní (r. 1666) a klasicistní (r. 1815) zámeček, po r. 1921 v majetku obce - slouží pro potřeby školy. Původní vzhled úpravami znehodnocen.
Severovýchodní nároží dnešní školy
Graficke pismenko Dnes pro neznalého návštěvníka městečka zcela neznatelnou budovu někdejší renesanční tvrze a později barokního (r. 1666) a klasicistního (r. 1815) zámečku je třeba hledat v současném objektu místní školy. Dávnou historii pozdějšími úpravami téměř zcela znečitělněného panského sídla dnes připomíná několikero slov pamětní desky nepřítomně visící na fasádě.

historie

Dle pramenů Vintířové z Vlčkovic vystavěli tvrz v městečku Kolinec až někdy po roce 1541, kdy jej získali. Václav Vintíř ji posléze r. 1607 dále prodal Magdaléně Perglárové z Janovic na Tedražicích. Mezi další majitele – mimo jiné – zahrňme Kosy z Dobrše, Gutštejny, Fruweiny z Podolí, hrabata Taaffe. Po roce 1921 v rámci pozemkové reformy objekt přechází pod obec – vzniká zde škola. Rekonstrukce z let 1967-9 téměř definitivně ruší původní

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)