Hrady.cz
Renesanční zámek z přelomu 16. a 17. stol. patrně na místech starší tvrze. Dvoukřídlá stavba, východní průčelí zdobeno arkádami, od jihu přiléhá nevysoká osmiboká věžice. Areál nově opraven, nepřístupný - obytně a hospodářsky využíván.
Východní podhled ze vsi
Graficke pismenko Návštěva ujčínského panského sídla – dominantně postaveného ve výšce nad vsí – vnukává návštěvníkovi dvojici dojmů. Prvním z nich je (alespoň zevnější) upravenost tohoto poměrně rozsáhlého areálu. Druhý (a o poznání méně příjemný) spočívá v nemožnosti si tuto památku pořádně prohlédnout. Přistupová cesta od severu končí branou při hospodářském stavení zámku, od západu příliš neuvidíme také. Výhodu poměrně otevřeného prostoru od východu degraduje svažitost terénu – značný podhled znemožňuje celkové prohlídnutí nejatraktivnějšího (východního) průčelí hlavního křídla kulturní památky. Tato část dvojkřídlé zámecké stavby (oproti původnímu stavu dnes o patro nižší) je ...

historie

Pravděpodobný vznik staršího z ujčínských sídel odborná literatura řadí do období 14. století. Tato tvrz však patrně někdy záhy zanikla, nemáme o ní dalších informací. Můžeme se jen domnívat, že nový renesanční zámek byl na přelomu 16. a 17. vystavěn na jejím tvrzišti. Vyloučit doměnku, že se ve zdivu současného objektu nachází relikty původního objektu by mohl jedině podrobnější průzkum. Pro další osudy zámku byl rozhodný rok 1693, kdy jej

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)