Hrady.cz
Kostel Nalezení sv. Kříže v obci Rybí - stavba spojující prvky gotiky a lidové architektury pochází patrně z přelomu 14. a 15. století. Po polovině 17. století přestavěn do současné podoby. Spolu se hřbitovem tvoří chráněnou kulturní památku.
kostel Nalezení sv. Kříže v Rybí
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Graficke pismenko Nejvýznamnější a také nejznámější architektonickou a historickou památkou obce Rybí na Novojičínsku je malebný kostelík Nalezení sv. Kříže. Tuto unikátní lidovou stavbu, pocházející patrně z 15. století, nalezneme v centru obce, ležící 5 km východně od okresního města Nového Jičína a 3 km západně od centra města Štramberka. V roce 1846 byl kostel celkově rekonstruován. Byl obnoven dřevěný ochoz kolem kostela, tzv. sobota, zajímavé sluneční hodiny nad jedním z bočních vchodů, výzdoba interiéru ve stylu lidového baroka či železný kříž. Zajímavým prvkem je dvojitý cyrilo – metodějský kříž na věži, který byl v roce 1868 stržen velkou vichřicí ...
Jan P. Štěpánek, info u kostela, 26.5. 2006

Historie kostela Nalezení sv. Kříže
    Přesná doba založení rybského kostelíka není známa. Traduje se údaj o konci 14. století, či začátku století 15. Za třicetileté války byl kostel třikrát vážně poškozen. Nejprve v roce 1624 kozáky a poté v letech 1642 a 1648 Švédy. Ve 2. polovině 17. století byl kostel radikálně přestavěn. Z původní stavby zůstaly pouze holé zdi a k dostavbě se použilo snadno dostupného materiálu - dřeva. Tímto zásahem vznikla velmi zajímavá stavba, nesoucí jak

Jan P. Štěpánek, Průvodce po Čechách, Moravě a Slezsku, Beskydy - západ (P. David, V. Soukup a kolektiv, 1998), 26.5. 2006

Nový Jičín  (NJ)