Hrady.cz
Výtečně zachovalý reliéf hrádku s neznámou historií nad Velkopolským mlýnem, východně od vsi Zňátky.
Celkový pohled na hrádek od jihu
© Roman Řezáč 05/2006
Graficke pismenko Výtečně zachovalý reliéf menšího hrádku se nachází na výběžku ukončeném strmou skálou spadající až k vodám řeky Oslavy, přímo nad Velkopolským mlýnem. Od vsi Zňátky je vzdálen asi 1 km východně. Při pohledu od mlýna (kde mimochodem podle cedule „děkujeme že nás neotravujete“ nemají návštěvníky rádi) dnes díky lesnímu porostu skála nepůsobí nějak dominantně, ovšem při odlesnění v době života na hrádku byl dojem jistě zcela jiný. Z místa hrádku je navíc nádherný pohled na 2 km severně vzdálený zámek v Náměšti nad Oslavou, který vystupuje nad vrcholky vzdálených stromů a pohled nekazí žádná jiná zástavba městečka. Také řeka Oslava se od Náměště se začíná romanticky ...

historie

Hrádek se v pramenech nezmiňuje. Ves Zňátky, nyní část města Náměšť nad Oslavou, se připomíná roku 1377. Je možné, že hrádek založil rod Tasovců a později místo prodal a hrádek ztratil smysl. Případný výzkum může vše upřesnit.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2005), 22.5. 2006

Třebíč  (TR)