Hrady.cz
Zaniklá tvrz zemanů ze Želibořic blíže neznámé podoby, stojící původně někde v areálu dvora. Po r. 1680 úplně zbořena, dodnes se v jižním průčelí staré sýpky dochoval jen druhotně použitý pozdně gotický sedlový portál s reliéfy mužské a ženské hlavy.
Budova sýpky bývalého dvora s druhotně použitým portálem původní tvrze (vpravo)
Graficke pismenko Ves Bušanovice leží v pěkné krajině mezi Volyní a městečkem Vlachovo Březí, asi 16 km jižně od Strakonic. Její historicky starší severní část při silnici na Předslavice a Tvrzice, zvaná Želibořice, je označena pouze na některých mapách a i dopravní značka označující obec uvádí pouze jméno Bušanovice. Právě při příjezdu od severu Vás na okraji vsi vpravo od cesty v areálu bývalého dvora zaujme dominantní budova staré sýpky (č.p. 1), v jejímž vstupním (jižním) průčelí se dochoval pozdně gotický sedlový portál jako zřejmě již jediný pozůstatek želibořického panského sídla.
Filip Matoušek, 7.6. 2006

Historie tvrze
    První zmínka o Želibořicích se v písemných pramenech objevuje k roku 1329, kdy je zde doložen vladyka Bohuslav ze Želibořic (Bohuslaus miles de Zeliboricz); roku 1366 pak darovali bratři Kosoř a Bedřich ze Želibořic plat píseckému klášteru. Roku 1382 se připomíná Dunovec ze Želibořic a ve 30. letech 15. století prodal Mikuláš mladší ze Želibořic dvě louky jednomu z místních sedláků. Mikulášův syn Zikmund se stal purkrabím na nedalekém

Popis zbytků tvrze
    Původní rozsáhlý dvorec je sice od 20. let 20. století rozdělen na několik samostatných usedlostí, jeho základní půdorysné rozvržení však zůstalo zachováno a odpovídá situaci v 17. století. Budova zbořené tvrze stávala podle nejisté místní tradice někde uprostřed prostranství, v prostoru dnešní cesty. Zřejmě nejstarší dnes stojící stavbou dvora je tak mohutná obdélná sýpka krytá zvalbenou střechou, stojící v severní části původního areálu dvora.

zaniklý
     Prachatice  (PT)