Zachovalé torzo věže tvrze ze 14.století, dnes slouží pro účely bydlení jako soukromý majetek.
Graficke pismenko Z větší části výborně dochovaná obytná věž tvrze v Náramči se nachází v bezprostřední blízkosti hlavní silnice procházející obcí. Tvrz byla postavena v podstatě na rovině, i když částečně se svažující k jihu až jihozápadu. Původní rozsah tvrze, velikost opevnění, příkopy či hospodářské zázemí jsou díky novodobé zástavbě zcela neurčitelné a nedochované. Jak je však v okolí patrné, tak mnoho starších stavení v blízkosti je postaveno z jistě druhotně použitého materiálu z rozebíraného zdiva původní tvrze. Snad jen zaoblení silnice a zástavby kolem místa tvrze na severozápad od ní může respektovat původní rozsah jejího vnějšího opevnění. ...

historie

První písemná zmínka Náramči pochází z roku 1104. V roce 1349 se po Náramči píší bratři Mikuláš a Přeček. Dalším majitelem byl Mikuláš z Trmačova, který tvrz a ves prodal roku 1373 Bohušovi z Vanče. Roku 1379 tvrz drží Bušek z Náramče. Jeho rod však vymřel a roku 1410 tvrz získali bratři ze Stichovic. Tvrz držel Zbyněk a po něm jeho syn Mikuláš. Po jeho smrti v roce 1466 tvrz připadla Janu Konšelskému z Jinošova. V roce 1490 pak patřila bratrům

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 22.5. 2006

Třebíč  (TR)