Hrady.cz
Historie kostela sahá za rok 1546. Pstaven v gotickém stylu okolo r. 1546 na místě starší stavby. V roce 1773 byl kostel přestavěn do barokní podoby. Dominantou kostela je hranolová věž s cibulovou střechou a barokní vstupní brána.
Kostel sv. Prokopa v Chotětově
© Pavel Vítek 03/2008
Graficke pismenko Obec Chotětov leží asi 20 kilometrů od Mladé Boleslavy. Dominantou obce je pahorek, na kterém se nachází kostel sv. Prokopa, který je obehnán vysokou zdí. Okolo kostela se nachází hřbitov. Asi 200 metrů vedle kostela je studánka s kapličkou, bohužel v době mojí návštěvy se ve studánce chladilo lahvové pivo. Naproti kostelu je pomník mistra Jana Husa a asi 100 metrů dále je sousoší Korunování Panny Marie. Obec působí klidným, spořádaným a čistým dojmem. Nedaleko Chotětova se nachází Bezno, v kterém je také možno vidět mnoho památek. U silnice na Bezno jsou boží muka a zhruba uprostřed cesty mezi Beznem a Chotětovem stojí u silnice podstaven, na kterém stála socha.
Aleš Marek, 23.5. 2006

historie

Kostel byl vystavěn v gotickém stylu, někdy okolo roku 1546 na místě starší církevní stavby. V roce 1773 byl kostel barokně přestavěn. Budova je obdélná, jednolodní s průčelní věží a s oratoří z roku 1621. Věž kostela je hranolová, dole hladká a na vrchu členěna rámy, na vrcholu cibule. Okna jsou ve tvaru půlkruhu. Loď je plochostropá, se zděnou kruchtou. V presbytáři je žebrová klenba. Zařízení je rokokové z roku 1773. Dominantou je hlavní

Aleš Marek / Umělecké památky Čech, svazek první. Československá akademie věd spolu s Śtavem teorie a dějin umění. Vydala Academia v roce 1977., 23.5. 2006

Mladá Boleslav  (MB)
    Chotětov