Hrady.cz
Nevelký patrový barokní zámek z 18. století, jenž byl vystaven jako správní místo místních pyritových dolů. Dnes jsou v zámku byty, knihovna, městský úřad a expozice těžby v Lukavici.
Zámek od hlavní silnice
Graficke pismenko Zámek v Lukavici vznikl v první polovině 18. století jako středisko správy pyritových dolů, které v této době měla pronajaty od majitelů nasavrckého panství společnost pražských těžařů. V r. 1755 převzal vedení podniku tehdejší majitel panství Jan Adam z Auersperka. V tomto roce ve zprávě o stavu lukavických dolů, kterou pro Jana Adama vypracoval báňský odborník z Příbrami Alexius Adda, se poprvé připomíná zámek. Jan Adam z Auersperka vytvořil samostatnou správu lukavických dolů a pro její potřeby byl původní zámek v druhé polovině 18. století rozšířen. Vznikla jednopatrová barokní budova, jejíž fasáda byla v přízemí zdobena ...

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)