Hrady.cz
MPK od r.1981. Řada historických budov. Nejstarší gotická kostel sv.Jakuba. Mnoho renesančních budov, zdobené sgrafity. Dva pásy městského opevnění.
renesanční dům v Husově ulici
Graficke pismenko Na místě nynějšího města vznikla první osada pravděpodobně po polovině 13. století a postupně se stala lokálním centrem. Prosperitu zabezpečovala "Zlatá stezka", spojení Čech s Bavorskem, která osadou procházela. Prachatice nabízejí renesanční atmosféru, jen částečně narušenou novějšími empirovými přestavbami. Historické jádro města bylo v roce 1981 vyhlášeno Městskou památkovou rezervací. Památky a pamětihodnosti: Stará radnice - renesanční vystavěna v letech 1570-1571 Nová radnice - novorenesanční stavba z roku 1903 Kostel sv. Jakuba - založen ve 14. st. Gotická dostavba skončila v roce 1513. Nynější podobu získal v 19. st. kdy požárem ...

historie

Na místě nynějšího města vznikla první osada pravděpodobně po polovině 13. století a postupně se stala lokálním centrem. Prosperitu zabezpečovala "Zlatá stezka", spojení Čech s Bavorskem, která osadou procházela. Prvně jsou Prachatice uvedeny v roce 1323 jako město s právem opevnění. V Prachaticích se stalo středem založení obdélníkové náměstí, kolem něhož se rovnoměrně rozložilo město. Ulice jednak spojovaly dvě vstupní brány, jednak vytvářely

Prachatice  (PT)
    Prachatice