Hrady.cz
Chrám sv. Voršily vystavěn v l.1536-43. Je směsí pozdní gotiky a renesance. Trojlodní s hranolovou věží. Vyhořel r.1634, opraven, znovu vyhořel r.1667. Opraven a v l.1733-1832 věž pokryta stanovou střechou. Novogotická oratoř vystavěna po r.1836.
Kostel sv. Voršily od severu
© Pavel Vítek 06/2006
Graficke pismenko Chlumec nad Cidlinou leží 25 km západně od Hradce Králového. Osada zde vznikla někdy ve 12.st. na obchodní stezce do českého Kladska a Polska. Ve 13.st. byla ve vlastnictví pánů z Chlumce, později pánů z Opočna, z Bergova. R. 1425 pak bylo městečko zpustošeno husity. V 16.st. zde vládli pánové z Postupic a z Pernštejna. Děkanský chrám sv. Voršily byl vystavěn v letech 1536-43 pernštejnskou stavební hutí. Kostel je projevem smíšení pozdní gotiky a renesance. Je trojlodní s hranolovou věží a cibulovitou bání, má trojboce uzavřený presbytář a severní portál nese renesanční ostění. Trojlodí chrámu je sklenuto křížovou klenbou, ...

Hradec Králové  (HK)
    Chlumec nad Cidlinou