Hrady.cz
Jediná dochovaná brána původního pernštejnského městského opevnění, která se sestává z vlastní 60 m vysoké věže s vyhlídkovým ochozem a předsunutého předbraní z roku 1507 od Mistra Pavla. Poslední úpravy provedeny v roce 1912.
Source soubor nebyl vytvoren!
Zelená brána
Graficke pismenko Zelená brána (dříve též Pražská) spolu s předbraním se nachází na spojnici Pernštýnova náměstí a nám. Republiky v centru Pardubic. Jedná se o jediný zbytek z původního pernštejnského městského opevnění, které se dochovalo při západní straně Pernštýnova náměstí.

Věž poskytuje nádherný výhled na celou městskou památkovou rezervaci, zámek a široké okolí včetně hradu Kunětická hora. Podle místních je v několika výjimečných dnech v roce, kdy je výborná viditelnost možno spatřit i vrchol Sněžky.

V prostorách předbraní je stálá výstavka spojená s historií Zelené brány a některých dalších objektů Městské památkové rezervace. Jsou zde k zhlédnutí staré mapy a plány města, historické fotografie a sádrové modely Zelené brány a kostela sv. Bartoloměje.

Popis
    Vlastní Zelená brána je štíhlá hranolová věž. Při úpravách roku 1538 byla nová střecha věže pokryta měděným plechem. Zelená barva střechy, způsobená měděnkou tak dala od roku 1547 bráně nový název Zelená, dříve se nazývala Pražská. Roku 1912 byly do zdi v horní části brány umístěny kamenné znaky. Věž je dnes 60 m vysoká a na ochoz se dostanete převážně po dřevěném schodišti. V západním průčelí brány se dochovaly výžlaby pro padací

L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 3, [P/Š], Academia), 15.5. 2006
    Historie brány
    Původní středověké hradby byly snad založeny ve 2. polovině 14. stol. K významným změnám v řešení opevnění došlo za Viléma z Pernštejna. Ten až do roku 1496 sídlil na panství v Moravském Krumlově. Protože ve východních Čechách žádné takové panství s obdobnou dispozicí nebylo, rozhodl se je vytvořit a k tomuto účelu si vybral Pardubice. Město i zámek obehnal hradbami a jediný přístup k zámku nechal přes město, čímž z něj vytvořil jakési předpolí.

věž
    Pardubický kraj