Hrady.cz
Nasavrky patřily ke hradu Strádov. Původní tvrz poprvé připomíná v r. 1545 v držení Magdalény a Mikuláše Běškovce z Běškovic. Asi okolo roku 1600 za Václava Zárubu z Hustířan byla tvrz upravena na zámek.
Hlavní
© Luděk Pitter 05/2006
Graficke pismenko Obec Nasavrky leží při silnici I/37, v severovýchodní části Železných Hor. Když přijedete na malé náměstíčko překvapí Vás tato malá obec mající jen 1500 obyvatel velice milým a příjemným dojmem. Zámek se nachází severně od náměstí a východně pár desítek metru od kostela sv. Jiljí. Zámek je dnes využíván obcí k reprezentačním účelům. V přízemí je obřadní síň obce a informační centrum. Pod zámkem jsou nepřístupná sklepení. Podle pověsti sklepy s podzemní chodbou vedou ze zámku ke zřícenině hradu Strádov ve Slavické oboře. Nedaleko od obce je obora Slavice s chovem mufloní a jelení zvěře a přírodní památkou Boušovka. Do Slavické obory je ...

turistické

V prvním patře zámku je nově otevřena expozice Po stopách Keltů, kde se návštěvníci na modelech keltských staveb a replikách předmětů denní potřeby mohou seznámit s tehdejším životem v nedalekém oppidu. Dávné keltské sídliště je pohřbeno pod zemí nedaleko Nasavrk, v Hradišti u Českých Lhotic. Do těchto míst návštěvníky zavede Keltská stezka Železnými horami, která prochází překrásnými scenériemi přírodní rezervace Krkanka, osadou Peklo a kolem

Radka Závorková , 10.8. 2009
    Expozice "Po stopách Keltů"
    Na zámku je stálá expozice Po stopách Keltů, otevřená návštěvníkům r. 2004. Expozice je průběžně rozšiřována. Délka prohlídky je cca 60 min., možnost prodloužené prohlídky (délka 1,5 - 2 hodiny). Po předchozí domluvě možnost cizojazyčného výkladu (AJ, FJ). V rámci nabídky programů pro školy a zájmové skupiny možnost rozšířené prohlídky (po předchozí dohodě).

Popis zámku
    Zámek tvoří dvoupatrová stavba nepravidelného půdorysu s původním jádrem o rozměrech 24 x 12,5 m a s obvodovým zdivem o tloušťce až 150 cm silným. Na nárožích východního průčelí byla budova obohacena o šestiboké nárožní arkýře na noze, až později doplněné na plnou podezdívku. Po roce 1610 bylo přistavěno užší východní křídlo se dvěma místnostmi v každém patře. Podle některých autorů, pozdně renesanční přestavbu provedl nejspíše Jiřík Záruba z

Historie zámku
    Nasavrky patřily ke hradu Strádovu, z něhož bylo sídlo panství přeneseno do městečka někdy v průběhu 15. stol. Tvrz je poprvé připomíná v r. 1545, kdy byla v držení Magdalény a Mikuláše Běškovce z Běškovic. V roce 1585 koupil panství Jan Kekula ze Stradonic. Po jeho smrti se jeho žena znovu provdala za Václava Zárubu z Hustířan. V té době, někdy okolo roku 1600 došlo také k úpravě tvrze na renesanční zámek. Roku 1622 byl statek konfiskován a

L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, 2. díl, [K-R], Argo, 2000), 13.5. 2006

tvrz přestavěná na zámek