Hrady.cz
Koncem 18. stol. postaveny první lázeňské budovy a zahájen provoz lázní. Začátkem 20. stol. rozsáhlá rekonstrukce. Převažující sloh staveb je secese.
Lázeňský dům Dvorana
© Pavel Vítek 05/2006
Graficke pismenko Obec leží při silnici Slaný – Budyně nad Ohří, 17 km severně od Slaného a 5 km jižně od Budyně nad Ohří. Obcí prochází železniční trať Vraňany – Libochovice. Koncem 18.stol. na místě minerálních pramenů byly postaveny první lázeňské budovy a zahájen provoz lázní. V současné době lázně sestávají z těchto zařízení: Lázeňský dům Říp - hlavní lázeňská budova založená L.P. 1797, přístavek je z r. 1907. Lázeňský dům Praděd - velmi pěkně upravená stará budova, která stála již r. 1797 a sloužila jako lázeňská restaurace. Lázeňský dům Slovanka je z konce 18. stol., dnešní podoba je z roku 1903. Lázeňský dům Kyselka - jedná se o původní stavbu ...

historie

Prameny podzemních vod v blízkosti Mšeného jsou známy odedávna. V r. 1790 ředitel panských majetků rodu Kinských na Zlonicích se František Pavikovský, který trpěl žaludečními nevolnostmi, napil mšenské vody, ulevilo se mu a tím byl dán podnět k založení zdejších lázní. Kníže Oldřich Kinský souhlasil s jejich výstavbou na svém panství s tím, že na to Františku Pavikovskému půjčí peníze a ten je od r. 1796 budoval na svůj náklad. Když se lázně

Litoměřice  (LT)
    Mšené-lázně