Hrady.cz
Zřícenina hradu, vyst. Janem z Donína v l. 1342–1347. R. 1414 násilně převzat Janem z Vartemberka. Hrál důležitou roli ve válkách s lužickým Šestiměstím (jeho posádkou obsazen 1424–1430). Poničen snad r. 1431 husity; r. 1453 zmiň. jako pustý.
Jediná zeď hradu
Graficke pismenko Z hradu Raimund se dochoval toliko jediný fragment zdi, dobře znatelné příkopy a krásný rozhled. Ze zastávky Machnín se vydejte po modré turistické 7,5 km a pak 0,5 km po žluté. Budete-li pokračovat po žluté dále, naleznete místo, kde býval lom. Jediné zajímavé je však uzavřený vchod, který za železnými dveřmi skrývá nějaké tajemství.
28.5. 2002

Hrad Raimund je návštěvný v libovolnou roční dobu. Doporučuji, avšak NE v zimě.
    28.5. 2002

historie

Hrad Raimund byl vystavěn na strmé skále a dnes se z něho dochovaly pouze části věže a hradeb. Kromě přírodní ochrany býval ještě na severní a západní straně chráněn hlubokým, 4 m širokým příkopem. Okolo hradu se táhly mohutné hradby, široké přes 2 m a více než 10 m vysoké, které vytvářely ovál o velikosti 60 x 40 m. Další hradba, která již nebyla tak silná, stála na samém okraji skály. Mezi hradbami byl asi 3 m široký parkán. Vchod do hradu

"Záhadné dveře"
    Jedná se o zabezpečený vchod do tzv. Západní jeskyně, dlouhé cca 350 metrů, s propastí a unikátními, excentrickými krápníky.
    Daniel Šmidrkal , 24.1. 2017

Liberecký kraj