Hrady.cz
Přírodní rezervace na náhorní plošině na vrcholu čedičové hory ve výšce 592 m n.m. s výhledem do širokého okolí Doupovských a Krušných hor.
Úhošť
Stolová hora u Kadaně
Graficke pismenko Na Úhošť lze dojít ze severu od Kadaně přes Pokutice (na začátek naučné stezky) nebo z jihovýchodu od vesnice Úhošťany mírnějším stoupáním.
Odměnou za výstup na stolovou horu (592 m.n.m.) je hezká náhorní plošina s výhledem na Doupovské a Krušné hory i do okolí - Klášterec, Kadaň, Chomutov.
Na svazích čedičové hory je národní přírodní rezervace. Vrcholovou plošinou (80 ha) vede naučná stezka - lze pozorovat stepní společenstva, vzácné rostlinné a ptačí druhy.
Asi uprostřed plošiny jsou dvě jezírka. Na severním okraji skalnatých srázů stojí socha kadaňského výtvarníka Herberta Kiszy - mohyla na paměť různých kultur, které postupně místo obývaly.
Informační tabule naučné stezky, 1.5. 2006

historie

Lokalita byla osídlována už od velmi dávných dob. Svědčí o tom archeologické nálezy z doby halštatské a laténské. Výzkum pravěkého osídlení je ale považován za nedostatečný. August Sedláček sem hypoteticky lokalizoval raně středověký Wogastisburg, kde slovanský kníže Sámo porazil r. 631 franckého krále Dagoberta I. Roku 1401 je zmíněna vesnice v SZ části plošiny, kdy byla prodána kadaňskému měšťanovi. Zanikla asi před padesáti lety.

přírodní scenerie

zaniklý