Hrady.cz
Bývalá rezidence brněnských dominikánů s domácí kaplí z konce 17. stol, od roku 1807 využívána jako zámek. Jednoposchoďová obdélníková budova.
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Bývalá rezidence brněnských dominikánů s domácí kaplí z konce 17. stol. stojí přibližně uprostřed obce Těšany při hlavní a rušné průjezdové silnici II/380, která vede obcí od Brna na Hodonín. Působí příjemným dojmem, spolu s dalšími památkami je důvodem k zastavení v této obci. Objekt je sice nepřístupný, ale jeho větší část sousedí s volně přístupným chodníkem.

Popis zámku
    Bývalá rezidence, později zámek je raně barokní jednoposchoďová budova obdélníkového půdorysu. V ose hlavního průčelí je mělký rizalit, k němuž je přistavěn portikus s balkonem v patře.
    Historie zámku
    Obec Těšany je poprvé připomínána v roce 1131. V roce 1377 patřila část obce dominikánskému klášteru v Brně. Pozdě, ve druhé polovině 17. stol. dominikáni koupili i druhou část obce. Krátce na to si v Těšanech vybudovali rezidenci a protože v Těšanech v té době nebyl kostel zřídili v rezidenci kapli. Od roku 1784 vlastnil budovu náboženský fond a v roce 1807 ji prodal. Rezidence tak přešla do soukromých rukou a byla využívána jako zámek. K

Brno-venkov  (BO)
    Těšany