Hrady.cz
Přesný rok, kdy byla původní dřevěná tvrz postavena, není znám; snad to bylo v letech, kdy byla obec uváděna jako součást vyšehradské kapituly. Zánik tvrze lze datovat pravděpodobně někdy po roce 1595. Dnes na jejím místě stojí stodola.
Stodola na místě tvrze
Graficke pismenko Obec Čachovice se nachází asi 22 kilometrů od Mladé Boleslavi směrem na Nymburk. Při průjezdu obcí Vlkava je odbočka na Čachovice. Zhruba uprostřed obce je malý parčík, v kterém stojí kaple a za ní je areál bývalého JZD. Areál v nedávné době zakoupil soukromý vlastník, v areálu směrem z kopce stojí stodola a na jejím místě stávala kdysi čachovická tvrz.
Aleš Marek, 27.4. 2006

historie

O obci se píše poprvé v souvislosti se soupisem majetku vyšehradské kapituly z roku 1088. V dochovaných kronikách je uváděn pan Bedřich z Čachovic, majitel zdejšího rozlehlého statku. O celém zemanském rodu je psáno až do roku 1340, kdy je jmenován poslední potomek pan Ješic z Čachovic. Delší dobu se nedochovaly o obci žádné záznamy, až v 15. století je ves jmenována jako součást majetku pánů z Chlumu. V polovině 16. století patřila obec rodu

Aleš Marek, podle Zdeněk Fišer: Hrady a tvrze na Mladoboleslavsku, Okresní muzeum Mladá Boleslav, 2002, 27.4. 2006

zaniklý
     Mladá Boleslav  (MB)