Hrady.cz
Památník významného českého myslitele, biskupa Jednoty bratrské Jana Blahoslava (20.2.1523, Přerov - 24.11.1571, Moravský Krumlov), který se nachází na Horním náměstí v Přerově. Pomník vytvořil r. 1923 akademický sochař František Bílek.
pomník z pohledu od zámku
Graficke pismenko Pomník Jana Blahoslava se nachází přímo ve středu Horního náměstí v Přerově.
Pomník má takřka kruhový půdorys a jeho hlavním motivem je postava přerovského rodáka a biskupa Jednoty bratrské, Jana Blahoslava, který upírá své oči k přerovskému zámku, přičemž v rukou svírá Bibli českou. Za postavou Jana Blahoslava se nachází sloupoví, které nese nápisy : "Vyvolen a vyslán 1549-1555" a "Stal se starším Jednoty".
Na samotném Horním náměstí lze spatřit další architektonické skvosty jako je přerovský zámek, tzv. Korvínský dům, či kostelík sv. Jiří.
Ondřej Štěpánek, 26.4. 2006

historie

Jan Blahoslav se narodil 20.2.1523 v Přerově, jako syn bohatého měšťana z Horního náměstí. Zde a v Prostějově také získal základní vzdělání na školách Jednoty bratrské. Jednotou byl také r. 1543 vyslán na studia do slezského Goldbergu a r. 1544 do Wittenbergu, kde se seznámil s Martinem Lutherem. Poté se vrátil a nějaký čas žil opět v Přerově. Roku 1553 byl vysvěcen na kněze Jednoty a r. 1557 se stal jedním z jejich biskupů, přičemž se věnoval

pomník, památník
     Přerov  (PR)