hrad Zakšín

Pustý zámek
Zřícenina skal. hradu. Zal. ve 13. stol. Prameny o hradu celé 14. stol. mlčí – možná záhy zanikl. Osídl. před r. 1402 – maj. Václav Berka z Dubé (do r. 1420). R. 1456 Aleš Berka z Dubé. Koncem 15. stol. připoj. ke Starému Berštejnu.
Dobře viditelné místnosti a podvalí věže

Žlutá značka je nyní červená

Graficke pismenko Jedinečný skalní hrad je možné objevit nedaleko Zakšína po červené turistické (okolo mlýna vpravo). Pozor cca po 200 m od mlýna uhýbá kolmo do svahu a dá se jednoduše přehlédnout.
Jan Pospisil, 23.9. 2013

historie

Nedaleko vsi Zakšína, doložené poprvé v r. 1402, vybíhá z výšiny Hradištsko (nebo též Rač) ostroh příkrých pískovcových skal, kterému se říkalo Pustý zámek. Ještě dnes je tu možno sledovat stopy po dřevěných stavbách a můstcích spojujících jednotlivé skalní bloky. Jsou to zbytky hradu Zakšína, který si pravděpodobně na počátku 15. století postavil Václav Berka z Dubé a po němž se také v l. 1404, 1405, 1420 psal. Podle posledních výzkumů bylo

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III., Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, aktualizováno, 30.12. 2010

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)