Hrady.cz
Barokní stavba bývalého piaristického kláštera, koleje a gymnázia naproti kostelu sv. Valentina. Budova z let 1694 - 1700 vyniká bohatou štukovou výzdobou a malovaným stropem refektáře. Dnes sídlo městského muzea.
Průčelí koleje obrácené ke klášternímu kostelu sv. Valentina
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Zajímavou památkou v rámci malého města jakým Příbor je, je barokní budova bývalého piaristického kláštera, koleje a gymnasia č.p. 50 na Jičínské ulici. Klášter samotný byl založen roku 1694 olomouckým biskupem Karlem II. z Lichtenštejna – Kastelkornu. Do roku 1700 bylo postaveno hlavní jižní křídlo, mezi roky 1700 – 1712 dostavěno západní křídlo a v roce 1716 bylo dostavěno dodatečně připojené krátké východní křídlo. Současná budova je tvořena trojkřídlým jednopatrovým objektem s valeně zaklenutým přízemím s výsečemi a českými plackami. V některých místnostech jsou klášterní klenby s velkými koutovými lunetami. Dispozice všech křídel je ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), info na místě samém, 8.5. 2006

Historie budovy bývalého kláštera a koleje
    Bývalý piaristický klášter, kolej a gymnasium v jednom založil v roce 1694 tehdejší olomoucký biskup Karel II. Z Lichtenštejna – Kastelkornu, majitel hukvaldského panství, pod nějž město Příbor tehdy spadalo. Budova samotná byla vystavěna v letech 1694 až 1700 pravděpodobně biskupským architektem, italským stavitelem Giovannim Pietro Tencallou východně naproti staršímu, tehdy ještě dřevěnému kostelu sv. Valentina.V budově kláštera se dodnes

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), info na místě, 8.5. 2006

popis

Klášterní zahrady. V říjnu r. 2015 byly po rekonstrukci otevřeny veřejnosti 300 let staré klášterní zahrady. Budou sloužit k relaxaci a klidnému trávení volného času, též i k oddávání snoubenců. Mimo jiné je v zahradě nová kašna, altán a bylinková zahrada.
    Jaroslav Špiroch , 25.10. 2015

klášter