Den boje za svobodu a demokracii
Benjamin z Vlknova postavil po r.1558 sídlo označované jako tvrz, zámek, nebo zámeček. R.1699 je získali pražští karmelitáni a zámeček přeměnili v hospodu. R.1952 převzalo objekt JZD, hospoda zrušena.
Zrekonstruovaný a přestavěný zámek
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Solnice leží 6 km severozápadně od Rychnova nad Kněžnou na hlavním silničním tahu Náchod - Rychnova nad Kněžnou – Ústí nad Orlicí. Zámeček najdeme asi 100 m od náměstí po levé straně směrem na Náchod, v Komenského ulici a po všech přestavbách, které za posledních 150 let prodělal, už ani moc zámek nepřipomíná.
V současnosti je po generální opravě. Je v soukromém vlastnictví společnosti VCES a.s. Praha.
Veřejnosti není přístupný.

historie

Solnice se poprvé zmiňuje v r. 1321. Náležela ke skuhrovskému panství, a Jiří z Kunštátu na Poděbrad ji r. 1456 připojil k panství litickému. Poté od r. 1495 vlastnil Solnici Vilém z Pernštejna, od r. 1556 rýnský falckrabě Arnošt a pak od r. 1558 příslušník pražské nobilitované rodiny Benjamin z Vlknova. Ten si postavil na místě zakoupeného měšťanského domu sídlo, které se poprvé připomíná v r. 1568. Tehdy je označováno jako tvrz, později také

tvrz přestavěná na zámek
     Rychnov nad Kněžnou  (RK)