Hrady.cz
Nepřístupná gotická tvrz přestavěná na zámek. Tvrz ze 14. st., ve 2. pol. 16. st. přestavěna na renes. zámek. Po připojení k Mor. Krumlovu (1598) ztrácí význam, od 19. st. byty, kanceláře. Čtyřkřídlý zámek s arkádovým nádvořím prochází rekonstrukcí.
Zámek Hrubšice - hlavní vchodové průčelí
Graficke pismenko Zámek na řece Jihlavě u Ivančic působí zvenčí dost jako podprůměrný čtyřkřídlý objekt, lze ho snadno zaměnit se statkem, nebo hospodářským objektem. To se však rozhodně nedá říci o jeho vnitřní části s velice krásným prostorným arkádovým nádvořím. Upoutat naši pozornost může přední strana zámku s bosovaným portálem zdobeným plastikami. Objekt zámku však bohužel není veřejnosti běžně přístupný. Současný majitel zámek rekonstruuje a připravuje i jeho částečně komerční využití. Plánuje rekreační pobyty, nová jídla v zámecké restauraci, večery ve vinném sklepě, nabízí vybavený konferenční sál, projížďky na koních, koupání, rybolov, takže až bude se vším ...
Ondra, 26.4. 2006

Stručná historie zámku Hrubšice
    Vznik vesnice Hrubšice se poprvé připomíná již roku 1225; tvrz zde pak prokazatelně existovala v první polovině 14. století. V roce 1350 náležela tvrz Hartinkovi z Vejtmíle a koncem 14. století Benešovi z Kravař, majiteli Moravského Krumlova. V 15. století se majitelé střídali; dalšími držiteli tvrze byli např. Hrubšičtí z Čechtína a od roku 1530 Václav z Hodic. Za významného období pánů z Lipé se odehrály v historii objektu významné události. V

tvrz přestavěná na zámek
     Brno-venkov  (BO)