Hrady.cz
Pozůstatky předsunutého opevnění města. Z dvoupatrové věže chráněné příkopem a palisádou stojí zbytky přízemí. Při příležitosti 500. výročí Žižkovy smrti zbudována mohyla z žul. kamenů. Poloha na skále poskytuje nejlepší výhledy na město.
Hrádek
Graficke pismenko Až se budete toulat pokrouceností uliček ghetta Třebíče, rozhodně se nenechte odradit od návštěvy velice zajímavého místečka, ze kterého se vám otevře nejlepší pohled nejen na židovskou čtvrť samotnou, ale také na baziliku sv. Prokopa či městskou věž dominující městu - vše pěkně stěsnané do údolíčka podél řeky Jihlavy.

Poté co vystoupáte na několikero výškových metrů, na skalce vystupující směrem k řece objevíte středověkou baštu - součást předsunutého opevnění města. Z kdysi dvoupatrové kruhové věže chráněné příkopem a palisádou dnes můžeme obdivovat pouze zbytky přízemní části.

Dle pověstí zde měl svůj stan i sám Žižka. Při příležitosti pětistého výročí jeho smrti zde navíc byla r. 1924 vystavěna mohyla z mohutných žulových balvanů.

Třebíč  (TR)
    Třebíč