hrad Panna

Řepčice
Téměř zcela zaniklý hrad, postavený r. 1421 katolíkem Zikmundem z Vartenberka jako opozice proti husitskému hradu Kalich. V r. 1423 dobyt husity a po nich r. 1437 krajskou hotovostí.
Vrchní partie hradu
Graficke pismenko Pětsetdevadesáttři m n. m. je místo, kam nevede žádná turistická cesta a kde stával hrad Panna. Dnes se na tomto místě nenalézá krom nádherného rozhledu do kraje nic. Možná se dají tušit některá místa, která byla místnostmi.
28.5. 2002

historie

Nad obcí Repčicemi se vypíná čedičový vrch zvaný Panna, na němž jsou patrné již jen velmi skrovné zbytky bývalého hradu Panny. Cesta na vrchol kopce ke hradu vedla od jihu z Řepčic a točila se několikrát okolo čedičového kužele; dodnes je zčásti zachovaná. Na severozápadě vstupovala na vrcholek hory a dvě přitesané skály patří patrně k první bráně. Odtud se cesta prudce otáčí do protisměru a pak na východ. Pod cestou jsou vidět v prudkém svahu