Hrady.cz
Pův. raně gotický kostel byl postaven v 1. pol. 13. stol. (portál z let 1240-50), ač zmiňován až r. 1352. Pozdějšími přestavbami setřen gotický ráz - v l. 1611, 1724, 1767-68 a r. 1809 (přistavěna věž). R. 1989 zchátralý, postupně opravován v l. 1999 a 2005. V kostele barokní oltář z r. 1727.
© Luděk Pitter 01/2006
Graficke pismenko V severní části obce Předslav, nad hřištěm a bývalou tvrzí, stojí kostel sv. Jakuba Většího, obklopený hřbitovem. Kostel stojí na nejvyšším místě obce a tvoří dominantu širokého okolí. Pod kostelem začíná lipová alej, která spojuje Předslav s Otínem, zřejmě z doby, kdy Předslav byla v majetku Karla Albrechta Příchovského z Příchovic, který ji spolu s Mlázovy připojil k Otínu.

Historie kostela
    Pův. raně gotický kostel sv. Jakuba Většího byl postaven v 1. polovině 13. století, ač je písemně potvrzen až v roce 1352. Portál původního hlavního vchodu pochází z let 1240-1250. Zajímavostí je, že kostel byl postaven na tzv. "obětišti" Keltů, keltském obřadním místě, které Keltové pečlivě vybírali, na kterém se setkává zemská a kosmická energie. Původně farní kostel byl v 17. století připojen jako filiální k Němčicím, od r. 1788 opět

L.P., E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kolektiv, Academia 1980; http://predslav.cz, 16.4. 2006
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Kostel je jednolodní, obdélný, s věží a s přistaveným šnekovým schodištěm v západním průčelí, s pětiboce uzavřeným presbytářem a dvěma bočními trojboce uzavřenými kaplemi. Loď je sklenuta jedním polem křížové žebrové klenby a nad kruchtou valenou klenbou s lunetami, presbytář je sklenut křížovou klenbou (bez žeber). Při požáru r. 1965 shořel hlavní oltář v novorománském stylu, z jiného kostela byl poté dovezen barokní oltář Panny Marie z roku

Klatovy  ( KT)
    Předslav