Hrady.cz
Zámek přestavěný z pův. tvrze z 1. pol. 14. stol., úpravy v pozdní gotice, renesanci, baroku, v 19. st. empírově a ve 20. st. následovaly necitlivé novodobé zásahy. Posledním majitelem byl do r. 1949 J. Herberštejn. Poté byl zámek přidělen státu.
Graficke pismenko Ves Nepomyšl povýšená patrně v první polovině 16. století na trhové městečko se objevuje v pramenech poprvé v r. 1361, kdy ji držel Petr z Janovic do r. 1370. Od r. 1386 je uváděn jako majitel Jetřich z Janovic, v l. 1409–1414 Eliška Koldicová z Dubé, do r. 1417 Ctibor Čepec z Libiše, r. 1418 Jindřich z Elsterberka, Albrecht z Koldic a Oldřich z Koněprus. V 15. století se sice v pramenech vyskytují vladykové z Nepomyšle, ale nelze zjistit, zda tu vůbec seděli, nebo měli nějaké zboží. Prvními známými majiteli tvrze v Nepomyšli byli rytíři Jindřich a jeho bratr Jan z Údrče, kteří ji drželi do r. 1500. ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /III - Severní Čechny/ - Nakladatelství Svoboda 1984, aktualizováno, 18.7. 2005

tvrz přestavěná na zámek
     Louny  (LN)