Hrady.cz
Hrad vznikl zřejmě již koncem 13. stol. Poprvé zmíněn r. 1455 jako majetek vdovy Machny z Nové vsi. Hrad asi koncem 15. století vyhořel. R. 1538 se uvádí již jako pustý. Dochovány terénní zbytky, valy, příkopy, záseky a drážky ve skále.
Graficke pismenko Na strmém skalnatém ostrohu nad Nebákovským rybníkem stával v lesnaté kopcovité krajině malý hrad Nebákov. Ochranu mu skýtaly strmé svahy ostrohu do údolí Nebákovského rybníka i do údolí Žlábky a hluboký příkop oddělující ostroh od návrší. Hrad byl vybudován na plošině ostrohu o průměru asi 25 m. Na nejužším místě ostrohu byl příkop, za ním kamenná věž čtvercovitého půdorysu, možná i s roubenou nástavbou a za malým nádvořím další roubená stavba. Celek byl obehnán zdí. Archeologický průzkum prováděný kolem r. 1925 a znovu v r. 1973 potvrdil, že hrad vznikl ke konci 13. století. Dějiny hradu Nebákova jsou velmi krátké. První zprávu o jeho ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, aktualizováno, 19.4. 2006

Jičín  (JC)