Hrady.cz
Původní tvrz pocházející ze 14. stol. byla přestavěna a rozšířena v 16. stol. Přestavba na barokní zámek v třicátých letech 18. stol. V druhé pol. 20. stol. zámek značně zchátral.
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Obec Obytce leží 7 km východně od Klatov, stranou hlavních silničních tahů i železnice. Nevede zde žádná turistická ani cykloturistická stezka. Zámek najdeme v centru obce po pravé straně silnice vedoucí z Klatov, u zemědělského dvora.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1227. Původní tvrz byla založena zřejmě již ve 14. stol. některým příslušníkem šlechtického rody z Obytce. V druhé pol. 16. stol. byla tvrz přestavěna a zvětšena. Při dalších úpravách za Jana Karla z Unwerthu v třicátých letech 18. stol. získala podobu barokního zámku. Při této přestavbě zaniklo původní opevnění tvrze i s věží. Během své existence tvrz a později zámek vlastnila celá řada různých

Pavel Vítek – zdroj: Jiří Úlovec, Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl N-Ž, Nakladatelství LIBRI r. 2005, 1.11. 2009

popis

Zámek je patrová trojkřídlá stavba obklopující obdélníkové nádvoří. K levému boku objektu se připojuje další křídlo. Západním a severním křídlem směrem do nádvoří probíhají stlačené arkády. Hospodářské budovy u zámky byly vystavěny současně s přestavbou zámku a jsou také v barokním slohu. Současný stav zámku je velmi neuspokojivý a i přes malé úpravy provedené v devadesátých letech 20. stol. chátrání objektu pokračuje.

tvrz přestavěná na zámek
     Klatovy  ( KT)