Hrady.cz
Tvrz postavená snad ve 14. stol. a renesančně upravené asi v 16. stol. Při stavbě sokolovny počátkem 20. stol., byla zbořena větší část dosud zachovalé tvrze a tak dnes zůstali jen sklepy a část patrové polygonální věže.
Zbytek Tvrze
Dochovaná část jižního průčelí věže tvrze. Vpravo zdivo sokolovny postavené na místě paláce tvrze.
© Luděk Pitter 01/2006
Graficke pismenko V severní části obce Předslav pod kostelem sv. Jakuba Většího se nachází sportovní areál. V místě kde plošina spadá z prudké nepříliš dlouhé stráně se nachází zbytky středověké věže tvrze založené s největší pravděpodobností již ve 14. stol. , neboť z této doby je také kostel. Je součástí areálu sokolovny, ke které se snadno dostanete z malého náměstíčka před kostelem.

Popis tvrze
    Tvrz založená s největší pravděpodobností již ve 14. stol. byla asi v 16. stol. renesančně upravena. Původní vzhled tvrze není přesně znám. Je pravděpodobné, že se sestávala z polygonální patrové věže a paláce. Ještě v 19. stol. byla využívána pro provoz pivovaru a lihovaru. Ve 20. letech 20. stol. byla část tvrze stržena při výstavbě nové sokolovny, která nese na štítu letopočet 1923. Zůstala zachována jen část polygonální patrové věže, která

L.P. / Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 16.4. 2006
    Historie předslavské tvrze
    Obec Předslav byla nepochybně významnou obcí 14. stol. Již v roce 1352 je zde připomínán kostel a je pravděpodobné, že zde již tehdy existoval šlechtický statek. Ve 14. stol. byl statek v držení rodu zvaného z Předslavi. Později se majitelé střídali, v 15. stol. byl mezi nimi Beneš z Újezdce, ale také Ondřej a Půta z Předslavi. V 16. stol. skoupil všechny díly Bavor Sádlo z Kladrubec s manželkou Annou. A někdy na přelomu 15. a 16. stol. získal

L.P. / Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 16.4. 2006

Klatovy  ( KT)