Hrady.cz
Zámek nechal postavit ve 2. pol. 19. stol. Rudolf Jan Arnošt Meraviglia-Crivelli. Jednoduchá patrová budova s hlavním průčelím zdobeným středním rizalitem ohraničeným polygonálními palastry. Okna v patře zakončená obloukem, zdobená nadokenní římsou.
Hlavní průčelí
Vlevo od zámku zbytek brány, nikoliv však původní.
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Silnice I/22 z Klatov do Horažďovice je lemována řadou památek. Prochází obcí Mochtín a asi uprostřed obce, těsně při silnici vpravo ve směru na Horažďivice stojí na malém náspu zámek ze 2. poloviny 19. stol. Naproti němu je kaplička a hned vedle kapličky stanice autobusu.

Popis zámku
    Zámek nechal postavit Rudolf Jan Arnošt Meraviglia-Crivelli. Byl postaven pravděpodobně roku 1868. Tvoří jej jednoduchá patrová budova obdélníkového tvaru krytá nízkou valbovou střechou. Uprostřed hlavního průčelí je v rozsahu tří oken rizalit s balkónem. Rizalit je ohraničen polygonálními pilastry a zakončený stupňovitým štítem. Okna v přízemí jsou obdélníková , v patře a v rozsahu rizalizu i v přízemí jsou zakončena obloukem. V patře jsou

Historie Mochtína a zámku
    Ves Mochtín je poprvé se připomíná roku 1398, v souvislosti s Břeněkem Švihovským z Rýzmberka, který ji prodal Půtovi z Dolan. V 16. stol. ves koupil Volf Sedlecký a připojil k Měcholupům. Po jeho smrti zde hospodařil syn Adam. V 17. stol. byl Mochtín součástí týneckého panství. Asi v polovině 19. stol. se majitelem statku stal Rudolf Jan Arnošt Meraviglia-Crivelli, který jej připojil k Novému Čestínu. Právě on zde nechal ve druhé polovině 19.

L.P. / Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 16.4. 2006

Klatovy  ( KT)