Hrady.cz
Zámek jehož zaležení není známo, získal dnešní romantický, pseudogotický vzhled ve 2. pol. 19. stol. za Rudolfa Jana Arnošta Meraviglia-Crivelli. Je obdélníkového tvaru s šestibokou věží na jihozápadním a hranolovou věží na jihovýchodním nároží.
Jižní průčelí
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Mohutné jižní průčelí zámku v Novém Čestíne asi neujde pozornosti nikomu, kdo projíždí po silnici I/22 z Klatov do Horažďovic, zejména pokud se do jeho zdí opírá odpolední slunce. Vlastní zámek si zachovává podobu z poslední přestavby provedené v 19. stol a je ukázkou romantické vesnické stavby své doby. Za zmínku stojí i při severovýchodním nároží zámku stojící kaple Nejsvětější Trojice.

Popis zámku
    V současné době nelze přesně určit kdy byl zámek založen, ví se jen, že byl postaven před rokem 1640, ne však dříve jak ve 14. stol. Panské sídlo je v roce 1665 popisováno jako obydlí o dvou světnicích, kanceláři a síni. Později za Běšínů v letech 1167 - 1716 došlo nejspíše k významnějším stavebním úpravám, protože při prodeji se již píše o rytířské sídle Nový Češtin. Podle některých autorů byl zámek postaven na sklepech a přízemní budově po

L.P. / Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 13.4. 2006
    Historie Nového Čestína
    Nový Čestín je připomínán roku 1379 za majitele Zdeňka. Roku 1537 se stává majitelem Kryštof Sedlecký z Újezdce, jehož potomci si později Češtin rozdělili na několik dílů, které Jan Václav Koc z Dobrše v letech 1594-1603 skoupil a připojil ke statku Kolinec. Později se majitelé střídali až Vilém Albrecht z Kolovrat roku 1667 prodal ves Vilému Alexandrovi z Běšin. Rod Běšínů držel statek do roku 1716, kdy jej prodal Janu Tomáši Wernerovi a ten

Klatovy  ( KT)
    Mochtín