Hrady.cz
Terénní relikty zatím nezkoumaného šlechtického hradu, připomínaného poprvé r. 1354 za Jindřicha a Arnošta z Malkova a v l. 1360–1364 za Diviše z Malkova. Již r. 1548 připomínán jako pustý a patřil k Velkým Horkám.
Sevezorápadní nároží jádra s destrukcí zdiva
Graficke pismenko Malé zbytky hradu Malkova, v současnosti bohužel značně zarostlé vegetací, se nacházejí na ostrožnovitém výběžku severozápadně nad dvorem Podčejky mezi obcemi Strenice a Krnsko, asi 5 km jihozápadním směrem od hradu v Mladé Boleslavi.
Filip Matoušek, 14.12. 2005

Historie hradu
    Hrad Malkov se poprvé v písemných pramenech objevuje jako sídlo bratrů Arnošta a Jindřicha z Malkova k roku 1354, v letech 1360–1364 se uvádí Diviš z Malkova. To jsou však jediné zprávy týkající se doby jeho existence, neboť poté jakékoli přímé zmínky o hradu či jeho majitelích mizí a roku 1548 je již hrad uváděn jako pustý, což potvrzují i další zprávy z let 1574 a 1579. V té době byly již zbytky zaniklého hradu bez využití a připojeny k

Popis
    Jako staveniště hradu byla zvolena zadní část vrcholového úseku ostrožny, která dále klesá k jihovýchodu do údolí Strenického potoka. Areál byl tedy na jihu a východě dostatečně zabezpečen přírodní ochranou v podobě prudkých svahů, zatímco na ostatních stranách bylo nutné přístup zabezpečit lépe. Od pokračování ostrožny na severozápadě byl proto hrad oddělen hlubokým šíjovým příkopem, který dále obtáčel i obě boční strany a dodnes se spolu s

Mladá Boleslav  (MB)