Hrady.cz
Vlachyňa Leskovec z Leskovce v l.1543-1561 přestavěl tvrz na renesanční zámek. Za arcibiskupa hraběte Jana Bedřicha z Valdštejna byl rychnovský zámek v r. 1675 zčásti přestavěn a zbarokizován.
Průčelí zámku
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Město Nový Rychnov najdeme na českomoravské vysočině,12 km východně od Pelhřimova a 19 km západně od Jihlavy, pod vrchem Křemešník, vzdáleným 3 km.
Zámek je trojkřídlá patrová budova, která stojí na západním konci náměstí. V barokním průčelí je kamenný erb stavebníka s letopočtem 1675. Kratší levé křídlo má renesanční rámová okna a zbytky renesančních sgrafit. Valený sklenutý sklep pod jižním křídlem je pozůstatek staré tvrze.
V současnosti zámek slouží jako byty a veřejnosti je nepřístupný.

historie

Nejstarší zprávy o obci jsou z roku 1352 a od svého vzniku patřila ves pražským biskupům, později arcibiskupům. Těm patřila až do husitských válek. Z doby předhusitské zřejmě pochází rychnovská tvrz. V husitských válkách byl však církevní majetek rozebrán a panství se dostalo do držení různých šlechtických rodů, na čas i královské koruně. Roku 1431 přešla na Janka z Chotětic a na konci 15. stol. získal Rychnov Kryštof Leskovec z Leskovce. Po

tvrz přestavěná na zámek
     Pelhřimov  (PE)