Hrady.cz
František Josef ze Starhembergu r.1734 postavil na náměstí zámek. Patrová budova obdélníkového půdorysu, souměrná podle hlavního vstupu, bez architektonických ozdob.
Čelní pohled na zámek
© Pavel Vítek 04/2006
Graficke pismenko Načeradec leží ve Středních Čechách, jihovýchodním směrem od města Benešov. Městečko se nachází u jihovýchodního okraje chráněné krajinné oblasti Blaník. Ležící stranou hlavních silničních tahů. Vydáme-li se severozápadním směrem dojdeme na vrchol kopce Velký Blaník ( 631 m.n.m.). Na vrcholku kopce stojí rozhledna ve tvaru husitské hlásky a odtud můžeme dále pokračovat na Malý Blaník ( 580 m.n.m.) na jehož vrcholku je kaple svaté Máří Magdaleny a podle archeologických výzkumů nedaleko kostela stával hrad.
Zámek je patrová budova obdélníkového půdorysu, souměrná podle hlavního vstupu, bez architektonických ozdob. Také fasáda je velmi jednoduchá, ozdobená pouze horizontální římsou.
Je zde umístěn dětský domov se školou, veřejnosti není přístupný.

historie

František Josef ze Starhembergu v roce 1734 si postavil na náměstí v Načeradci na místě několika měšťanských domů zámek. Později se majitelé zámku velmi často střídali. V první pozemkové reformě v r. 1925 získala zbytkový statek i se zámkem Družina válečných poškozenců, která zde zřídila dětský domov. Tomuto účelu sloužil do konce 70. let 20. stol. a pak zde byla umístěna zvláštní internátní škola. V současnosti je zde umístěn dětský domov se