Hrady.cz
Tvrz se poprvé uvádí v r.1600. V roce 1618 ji získal Vilém Dvořecký. V r.1677 byla již pustá, neboť v r.1661 při velkém požáru městečka vyhořela a nebyla již obnovena.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Načeradec leží ve Středních Čechách, 10 km jižně od Vlašimi. Městečko se nachází u jihovýchodního okraje chráněné krajinné oblasti Blaník. Ležící stranou hlavních silničních tahů. Vydáme-li se severozápadním směrem dojdeme na vrchol kopce Velký Blaník ( 631 m.n.m.). Na vrcholku kopce stojí rozhledna ve tvaru husitské hlásky a odtud můžeme dále pokračovat na Malý Blaník ( 580 m.n.m.) na jehož vrcholku je kaple svaté Máří Magdaleny a podle archeologických výzkumů nedaleko kostela stával hrad.

historie

První zpráva o Načeradci je z r. 1184. V roce 1252 se odtud psal Vítek z Načeradce, podle erbu s růží se soudí, že patřil k jihočeským Vítkovcům. Tvrz v Načeradci se poprvé uvádí v r. 1600. V roce 1618 ji získal Vilém Dvořecký. Ten se zúčastnil stavovského povstání, ale protože ještě v jeho průběhu zemřel, obešlo se jeho provinění jen pokutou, kterou zaplatila jeho manželka Magdalena, rozená ze Skuhrova. Dvořečtí drželi Načeradec do r. 1677, kdy

Benešov  (BN)
    Načeradec