Den boje za svobodu a demokracii
Piaristický kostel sv. Valentina z r. 1596. Původně dřevěný, v letech 1758 – 66 nahrazen barokní novostavbou.
Celkový pohled na hlavní průčelí klášterního kostela sv. Valentina
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Na západním okraji města Příbora, naproti barokní piaristické koleji, která dnes slouží jako městské muzeum, se nachází barokní skvost města. Tím je klášterní kostel zasvěcený sv. Valentinovi. Jednolodní mohutná stavba s odsazeným presbytářem a věží v zadní části stavby, je bohatě zdobeným štítem otočena k východu. Nad vstupním portálem se nachází alianční znak olomouckého biskupa Karla II. z Lichtenštejna. V letech 1995 – 96 byl celý kostel nákladně opraven a dnes opět září svou bíločervenou fasádou do kraje.

Historie kostela
    Piaristický kostel sv. Valentina je poprvé zmiňován roku 1596 jako dřevěný. O rok později jej vysvětil olomoucký biskup Stanislav Pavlovský. Kostel byl předán v roce 1694 piaristům. V letech 1758 – 66 byl starý dřevěný kostelík nahrazen barokní novostavbou, jejíž budování řídil zdejší rektor a rodák, P. Heliodor Knauer. Většinu obrazů v kostele vytvořil Ignác Raab (např. obraz Krista na hlavním oltáři) a Felix Ivo Leicher (např. sv. Josef

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 19.6. 2006
    Popis kostela
    Barokní jednolodní stavba s ustupujícím presbytářem zaklenutým třemi českými plackami na pasech, loď zaklenuta čtyřmi českými plackami . Ve stěnách lodi jsou mělké niky s bočními oltáři. Loď je na východě uzavřena vestavěnou kruchtou. Na severní straně je situována patrová sakristie s oratoří. K závěru kostela je na západní straně přistavěna hranolová věž. Interiér je kostela je doplněn kvalitním rokokovým mobiliářem.
    Jan P. Štěpánek, info na místě, 19.6. 2006

klášter