Den boje za svobodu a demokracii
Zbytky severního křídla bývalé renesanční tvrze z první poloviny 16. stol., dochované ve hmotě patrové budovy se sedlovou střechou. Statek r. 1654 koupil Vilém Albrecht Krakovský z Kolovrat a připojil jej k týneckému panství. Dnes obytná budova.
Východní pohled
© Luděk Pitter 04/2006
Graficke pismenko Obec Srbice leží poblíž Mochtína, jihovýchodně od Klatov, jižně od silnice I/22 vedoucí z Klatov na Horažďovice. Budova jež v sobě obsahuje zbytky renesanční tvrze z první poloviny 16. stol. je první, kterou uvidíte, hned za rybníkem při vjezdu do obce. Tvrz stojí na břehu místního rybníka napájeného vodou ze Srbického potoka.

Popis tvrze
    Z původní srbické tvrze s poplužním dvorem z první poloviny 16. stol. se dodnes dochovala jen východní část severního křídla. Dodnes obsahuje několik valeně klenutých prostor s pětibokými výsečemi, jako pozůstatek sídla původních majitelů, které bylo po připojení k Týnci, v polovině 17. stol., zcela přestavěno na obytnou budovu dvora. Dnes je tato patrová budova obdélníkového půdorysu, krytá sedlovou střechou v soukromém majetku a slouží k

L.P. / Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 6.4. 2006
    Historie srbické tvrze
    První zmínka o Srbicích je ze druhé poloviny 14. stol, kdy ves patřila zemanům Zbyslavovi a Sezimovi. Předpokládá se, že panské sídlo stávalo v Srbicích koncem 14. stol., o jeho vzhledu se však nic neví. Historie tohoto sídla je poněkud útržkovitá. Snad již v 15. stol. patřil statek rodu Srbických ze Záležel, který je naposledy připomínán roku 1529 a po nich byl držitelem statku Jan Kanický z Čachrova, který jej před rokem 1544 prodal Janu

Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 6.4. 2006

Klatovy  ( KT)