Hrady.cz
Barokní jednopatrový zámek a přilehlý hospodářský dvůr z první pol. 18. století, založený olomouckým kanovníkem proboštem Vilémem Vojtěchem hrabětem Libštejnským z Kolovrat.
čelní pohled
Graficke pismenko Obec Polkovice leží cca 5 km od Kojetína. Zámecký areál leží mimo náves na kraji obce, při výjezdu na Oplocany a Tovačov.
První zpráva o obci pochází z roku 1275, kdy se po ní psal příslušník nižší šlechty Jan z Polkovic a pak v roce 1276 Dalibor z Polkovic. Od roku 1365 byla polovina vsi majetkem olomoucké kapituly a posléze se jejím majetkem stala celá vesnice, což nejspíše souvisí s všeobecným úpadkem nižší šlechty po druhé polovině 14. století. Zámek pak byl majetkem olomoucké kapituly až do roku 1948.
Zámecká budova je jednopatrový barokní objekt obdélníkového půdorysu s trojbokým vstupním rizalitem, který stojí v čele bývalého hospodářského dvora. V interiéru zámku se nacházela cenná majoliková kamna, která jsou dnes uložena v tovačovském muzeu.
Ondřej Štěpánek, F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983, 9.6. 2006

Historie zámku
    Doba vzniku zámku v Polkovicích není zcela jasná, ale předpokládá se, že vznikl v první pol. 18. století, a to nejspíše v souvislosti s velikým požárem vesnice v roce 1711. V tomto roce byly totiž olomouckou kapitulou vystavěny nové hospodářské budovy zdejšího dvora, což dosvědčují i znaky olomoucké kapituly umístěné nad vjezdy do dvora. Samotný zámek byl postaven pravděpodobně v následujících letech a sloužil spíše správcovským účelům.