Hrady.cz
Terénní pozůstatky zaniklé tvrze rodu Bítovských na výběžku severovýchodně od obce. Archeologický výzkum datoval existenci tvrze od 14. do konce 15. století.
Pohled na bítovskou tvrz od jihozápadu - od Bítova
z tohoto směru je tvrz nejméně znatelná. Jihozápadní stranu tvrziště poškodila intenzivní zemědělská činnost
© Jan P. Štěpánek 06/2006
Graficke pismenko Ves Bítov leží asi 6 km ssv od města Bílovce, při cestě z Bílovce do Kyjovic. Po Bítově se psával významný šlechtický rod Bítovských z Bítova. Po dlouhou dobu zůstávala bítovská tvrz jen pojmem, bez místa určení, bez popisu. O její existenci se vědělo, avšak o její lokalizaci se vedly jen dohady. První pokus o lokalizaci se soustředil na lokalitu s pomístním názvem Hradísek (též Radísek). Lokalita je sice strategicky poměrně dobře položená, ale nebylo zde nalezeno nic, co by mohlo s tvrzí souviset. Dalším pokusem byla snaha dr. Plačka umístit tvrz na tzv. Kanclířův kopec. Dodnes se na vrcholu tohoto plochého, ale výrazného kopce východně nad obcí, ...

Historie Bítovské tvrze, Bítova a rodu Bítovských z Bítova
    Nejstarší písemná zpráva o Bítově pochází z roku 1377, kdy se uvádí Ješek z Bítova. K roku 1413 se tu píše Ješek z Bítova, snad se jedná o syna předešlého. V létech 1415 - 1416 se prameny zmiňují o jeho synovi Bohušovi z Bětova. Roku 1431 se připomíná Tas z Bítova, který roku 1446 koupil Štítinu, Mokrolazce a Novosedlici. V létech 1432 - 1439 je tu Jindřich z Bítova a na Kylešovicích. Jeho syn Hanuš z Bítova (Hanuš Bietovský) je zde k roku 1498.

Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), Jan P. Štěpánek, 24.7. 2006
    Popis lokality zaniklé bítovské tvrze
    Necelých 700 m ssv. od středu obce Bítov, na rozhraní rozsáhlých polí a lesů, táhnoucích se až do údolí k říčce Snozině a bývalému mlýnu, na nevýrazném pahorkovitém výstupku poničeném z menší poloviny intenzivní zemědělskou činností se nacházela bývalá bítovská tvrz. Z jz. a jv. strany obklopuje místo tvrze pole. Ze zbylých stran louka a mladý lesík, která přechází k severu v klasický les. Po tvrzi zůstal dodnes jen poničený pahorek jádra

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 24.7. 2006

Nový Jičín  (NJ)