Hrady.cz
Terénní náznaky drobného středověkého sídla na ostrohu, 400 m severně od Staré Vsi u Bílovce. Existenci hrádku lze datovat od konce 13. století do poloviny 15. století.
pohled na zachovalý úsek mohutného valu před příkopem
pohled od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Hradní vrch – lidově zvaný také Burghügel – se nalézá necelých 500 m severním směrem od farního kostela ve Staré Vsi u Bílovce. Na jižní stranu hrádku, či tvrze, těsně přiléhá rozsáhlá zahrádkářská kolonie rozkládající se nad levým břehem potoka Bílovky, protékajícího středem obce. Ačkoliv lokalita leží takřka na okraji vsi Stará Ves, patří ještě do katastrálního území města Bílovce. Lokalita Hradního vrchu vykazuje takřka všechny prvky a stopy, zařazující jej do systémů drobných středověkých šlechtických sídel. Pozůstatky výrazného středověkého sídla se nacházejí na výrazném zalesněném spočinku, odděleném od stoupajícího terénu mohutným šíjovým příkopem a ze tří stran ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 24.5. 2006

Popis lokality
    Pozůstatky středověké fortifikace na zalesněném spočinku v nejzápadnější části bíloveckého katastru, obtéká ze tří stran bezejmenný potok, který spolu s velmi strmými svahy k jádru lokality tvoří přírodní obranný prvek místa.. Převýšení od vodní hladiny potoka po vrchol hradiska činí cca 15 m. Plošina nad ohbím potoka je od okolního, mírně stoupajícího terénu oddělena mohutným, asi 10 m hlubokým šíjovým příkopem, jehož vnější okraj chránil dnes

Historie Hradního vrchu a Staré Vsi u Bílovce
    O původu stavitele, jakož i majitelích tvrze můžeme jen spekulovat. S ohledem na umístění lokality (bílovecký katastr), je dosti pravděpodobné, že na této tvrzi sídlili páni z Kravař. Jejich představitel Vok, totiž založil v letech 1316 - 1324 město Bílovec. Tato "Bílovecká" tvrz (míněn právě Hradní vrch), by tedy mohla být původním sídlem zakladatele města. Snad by se k této tvrzi mohla vztahovat zpráva ze 7. června 1378, kdy Mikuláš z Lubojat,

Nový Jičín  (NJ)